Bez černý Stálice tradičního používání s omamnou vůní
Květy se používají k podpoře imunitního systému a zdraví dýchacích cest. Tmavé plody zvané bezinky působí podobně.
Latinský název Sambucus nigra
Lidové názvy Chebz, bezinky, smradinky, kozinky, kosmatice, bez psí, bzí, bzina
Popis a výskyt Keř dosahující cca 4 až 6 m, domácí v Evropě a Malé Asii. Kvete aromatickými bílými květy a zralé plody jsou malé černé peckovice dozrávající koncem srpna.
Zpracování Na začátku kvetení se odstřihují celá květenství (vrcholíky) a suší se rychle ve stínu. Čerstvé květy mají intenzivní a pro někoho nepříjemné aroma, které sušením částečně mizí.
Účinné látky Flavonoidy (rutin, kvercetin,, isokvercitrin, hyperosid), deriváty kys. ferulové a kávové, malé množství silice. Plody: anthocyaniny, flavonoidy, org. kyseliny (jablečná, citronová), sacharidy, silice. Semena obsahují kyanogenní glykosidy.
Účinky Květy mají antioxidační účinky a používají se k podpoře přirozené obranyschopnosti - imunitního systému a k podpoře zdraví dýchacích cest. Dále podporují vylučování, používají se do čajových směsí pro kontrolu tělesné hmotnosti. Přispívají k normální hladině glukózy v krvi. Plody se užívají podobně, i když jejich účinek je o poznání slabší. Slouží k výrobě tradičního bezinkového sirupu nebo vína. Využití však mají hlavně v potravinářství: bezinková šťáva se používá k nastavování některých dražších ovocných džusů (např. černorybízového). Ve větším množství jsou bezinky mírně projímavé, podobně jako například švestky.
Rizika Kromě květů a plodů je celá rostlina mírně jedovatá. Při vyšších dávkách (hlavně u plodů užívaných za studena) se může vyskytnout projímavý efekt nebo jiné trávicí obtíže.
Dávkování Sušený květ se používá v dávkách 2 – 3 g jako horký nálev (čaj), a to 2 až 3× denně. Z květů je možno vyrobit i sirup.
Zajímavosti Bezové dřevo sloužilo k výrobě tradičního slovenského hudebního nástroje – fujary.
Sbíraná část Květ se stopkou, plod bez stopky (Sambuci flos cum stipite, Sambuci fructus sine stipite)
Sušení, sesychací poměr Aby květ nezhnědl, je třeba ho usušit v co nejkratší době. Nejlépe se suší zavěšený na provaze v průvanu nebo rozprostřený na čistém papíru či sítu (květem dolů a stopkou nahoru) v dobře větrané místnosti či u kamen nebo topení. Nikdy květ nesušíme na přímém slunci. Pokud použijeme teplo umělé, nesmí teplota přesáhnout 40 °C. Správně usušené bezové květy mají světle žlutou barvu a typickou příjemnou vůni. Hnědé či zatuchlé odstraňujeme. Po usušení chráníme před vlhkem – stačí jeden deštivý den a usušený květ zpátky přijímá vlhkost. Při druhém dosoušení většinou ztrácí původní barvu, hnědne, a tím se stává bezcenným. Balíme do papírových pytlů. Plod sušíme i se stopkou na slunci nebo uměle při teplotě do 50 °C (pozor na připálení). Bezinky sušíme buď rozvěšené na provazech, nebo je rozkládáme na drátěná síta či lístky. Po usušení je třeba plody přečistit na sítech a odstopkovat. Při trhání bezinek bez stopky plod při sušení pouští šťávu a znesnadňuje sušení. Správně usušené bezinky se neslepují a nebarví ruce. Příměs stopek je nežádoucí. Plody bezu balíme do pevných papírových obalů. Sesychací poměr: květ 6 : 1, plod 8 : 1.
Doba sběru Květ: květen–červen, plod: srpen–září
Kde se ukrývá Bez černý
Cesty dýchací
Maximum imunita
Sirup Cesty dýchací
Silné oči
Dětský čaj na průdušky
Maximum imunita
Černý bez imunita
Cesty dýchací
Pulmoran pro koně
Echinacea imunita
Sirup bylinkové Vánoce 250ml
Echinacea imunita
Čaj ze Strážnice
Černý bez porcovaný
Sirup černý bez